מי הוא "קרוב" לעניין תחולת הפטור ממס שבח וההטבה במס רכישה?
חוק מיסוי מקרקעין מעניק פטור ממס שבח בהעברת נכסי מקרקעין ללא תמורה מיחיד לקרובו. תקנות מס רכישה מעניקות הטבת שליש מס רכישה בקבלת נכסי מקרקעין ללא תמורה מקרוב.
קיים שוני בהגדרת "קרוב" לפי כל אחד מהחיקוקים הנ"ל המשפיע על תחולת הפטור/ההטבה.
ההגדרה הראשית של "קרוב" הינה בסעיף 1 לחוק מיסוי מקרקעין:-
"קרוב" לאדם פלוני –
(1) בן-זוג;
(2) הורה, הורי הורה, צאצא, צאצאי בן-זוג ובני-זוגם של כל אחד מאלה;
(3) אח או אחות ובני-זוגם;
(4) איגוד שהוא בשליטתו;
מס שבח
סעיף 62 לחוק מיסוי מקרקעין מעניק פטור ממס שבח בהעברה של נכס מקרקעין ללא תמורה "מיחיד לקרובו", אולם הסעיף מצמצם את תחולת ההגדרה הראשית של "קרוב" הזכאי לפטור ממס.
סעיף 62 לחוק מיסוי מקרקעין:
"62. (א) מכירת זכות במקרקעין והקניית זכות באיגוד ללא תמורה מיחיד לקרובו – יהיו פטורים ממס; לעניין זה, "קרוב" – קרוב כאמור בפסקאות (1) ו-(2) להגדרה "קרוב" שבסעיף 1, וכן אח או אחות, לגבי זכות שקיבלו מהורה או מהורי הורה בלא תמורה או בירושה."
כלומר "קרוב" לצורך הזכאות לפטור ממס שבח על פי סעיף 62 לחוק הינו:
- בן זוג.
- הורה, הורי הורה, צאצא, צאצאי בן-זוג ובני-זוגם של כל אחד מאלה;
- אח או אחות, לגבי זכות שקיבלו מהורה או מהורי הורה בלא תמורה או בירושה.
העברה ללא תמורה שמקנה פטור ממס שבח לפי סעיף 62 כוללת, בין היתר, העברה בין בני זוג, העברה מהילדים להורים/לסבים/סבתות, העברה מהורים לילדיהם כולל לבני הזוג של הילדים (כלות וחתנים), העברה מסבים/סבתות לנכדים ולבני/בנות זוגם.
העברה בין אחים מותנית רק למקרים שהמקרקעין התקבלו מהורים/ההורי הורים במתנה או בירושה.
ב- ע"א 1617/10 מנהל מיסוי מקרקעין נ' נח'אש נקבע כי לעניין סעיף 62 לחוק מיסוי מקרקעין – בן זוג של אחות המעביר (גיס) שהתאלמן ונישא מחדש, נותר "קרוב" למשפחת אשתו המנוחה, על אף פטירת אשתו ונישואיו מחדש.
חשוב לציין שבפסק דין נחא"ש הנ"ל התאפשר פטור ממס שבח בהעברה ללא תמורה בין גיסים, אולם בעקבות תיקון לחוק מיסוי מקרקעין בשנת 2013, בוטלה אפשרות זו.
מס רכישה
ברכישת/קבלת זכות במקרקעין קמה חבות במס רכישה.
תקנה 20 לתקנות מס רכישה, קובעת כי בהעברה ללא תמורה מיחיד לקרובו יהיה מס הרכישה החל על מקבל המתנה, שליש ממס הרכישה הרגיל.
אלא שהגדרה של "קרוב" בתקנות מס הרכישה מצומצמת יותר הן מהגדרת הבסיס בחוק מיסוי מקרקעין והן מההגדרה שבסעיף 62 לחוק, כך שיכול להיווצר מצב בו המעביר יהיה "קרוב" לעניין חוק מיסוי מקרקעין (פטור ממס שבח) אולם הנעבר(מקבל המתנה) לא יהיה זכאי להטבת המס הואיל ואינו "קרוב" לעניין מס רכישה.
תקנה 1 לתקנות מס רכישה מגדירה "קרוב" כ:
"קרוב" – בן זוג, לרבות מי שהיה בן זוג במשך ששה חדשים שקדמו למכירת זכות במקרקעין, הורה, צאצא, בן-זוגו של צאצא, אח ואחות;
ב- ו"ע 7999-08-16(ב"ש) רחל יעקובוביץ נ' מנהל מס שבח מקרקעין נקבע כי הקביעה מיהו "קרוב" לפי תקנה 20 "הינה ביחס למעביר הזכות ולא ביחס למקבל הזכות, תוך שבית המשפט מפנה ל ע"א 1617/10 מנהל מיסוי מקרקעין נ' נח'אש שם נאמר:
"וכפי שציינה ועדת הערר עוד בעניין רפופורט: גם אם בשפה העברית יחס של קירבה הוא "דו סטרי" הרי שהחוק בהקשר זה אינו "דו סטרי" וזאת מאחר ש"לשון ההגדרה… כוללת בן זוג של אח אך לא אח של בן זוג" (בפסקה 6 לחוות הדעת של כב' שופטת בית המשפט העליון מ' נאור)).
בפסק דין ינקוביץ הנ"ל נקבע כי העברה של חתן לחמו אינה נחשבת העברה לקרוב לעניין מס רכישה- שכן החם אינו הורה של החתן, אלא ההורה של בת הזוג של החתן.
יוצא איפא שתקנה 20 לתקנות מס רכישה כוללת, בין היתר, העברה בין בני זוג לבין עצמם, העברה מהורים לילדיהם ולבני זוגם של הילדים(כלות וחתנים), העברה מסבים/סבתות לנכדיהם ולנניניהם ולבני זוגם, וכן העברה בין אחים ואחיות.
יש לשים לב שלצורך קבלת פטור ממס שבח בהעברה בין אחים קיימת דרישה שהנכס התקבל במתנה או בירושה מההורים או הסבים/סבתות, ואילו במס רכישה אין דרישה זהה.
כאמור בפסק הדין בפרשת יעקובוביץ הנ"ל העברה של מקרקעין מחתן לחמו וחמותו נחשבת העברה לקרוב לעניין מס שבח לפי סעיף 62, אולם אינה נחשבת להעברה לקרוב לעניין מס רכישה לפי תקנה 20.
כמו כן, העברה בין נכדים להורי הוריהם (סבים וסבתות ) נחשבת העברה פטורה לקרוב לעניין מס שבח, אולם אינה נחשבת להעברה לקרוב לעניין מס רכישה.
למשרדנו ניסיון רב שנים בייצוג בעסקאות מקרקעין.
פנו אלינו לקבלת יעוץ משפטי